Dr Aleksandar Čelebić | Festival nauke 2011

Dr Aleksandar Čelebić

DR SCI. MED. DR ALEKSANDAR ČELEBIĆ

NAUČNA OBLAST: MEDICINA – ONKOLOGIJA I HIRURGIJA

BIOGRAFIJA:

Dr sci. med. dr Aleksandar ČELEBIĆ, rodjen je u Podgorici. Diplomirao je na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Magistrirao je iz oblasti hirurške anatomije, a 2005. godine završio specijalizaciju iz Opšte hirurgije  na Univerzitetu u Beogradu.  Diplomu iz oblasti kliničke onkologije stekao je 2007. godine na Univerzitetu u Parizu V-VI (Sorbona), kada istovremeno stiče i prestižnu DUERCC diplomu (evropska diploma u oblasti kliničkih istraživanja u onkologiji)  na Univerzitetu Pariz XI. Doktorat je odbranio 2009. godine na Univerzitetu Pariz XII.

U dosadašnjoj karijeri bio je radno angažovan na poslovima na najeminentnijim klinikama u oblasti onkologije i onkološke hirurgije u Parizu i Milanu: Institut Gustave Roussy, Hopital Henri Mondor, Institut Curie, Hopital Paul Brousse, Hopital Tenon, kao i Evropskom Institutu za onkologiju i Nacionalnom kancer Institutu u Milanu. Takođe, bio je zaposlen u Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu. Kao specijalista u oblasti onkologije i hirurgije zaposlen je u Kliničkom Centru Crne Gore, na Klinici za onkologiju i radioterapiju i Hirurškoj klinici, dok je istovremeno radno angažovan u Institutu Gustave Roussy u Villejuif-u Zvanični je ljekar – savjetnik Ambasade Francuske u Crnoj Gori. Zvanični je ICRETT ekspert za dodjelu UN stipendija, kao i ekspert Garson Lehrman Grupe iz SAD-a, kao i Evropske škole Onkologije iz Milana. Stalni je konsultant i član multidisciplinarnog onkološkog konzilijuma u IRVA Clinic u Beogradu, kao i za regiju Yvelinnes Nord u Francuskoj.

Aktivni je član Američkog društva za kliničku onkologiju, Evropskog društva za hiruršku onkologiju, Evropske škole onkologije, Evropske asocijacije za istraživanje raka, Evropske asocijacije za endoskopiju, Evropske asocijacije za transplataciju organa, Evropskog društva za vaskularnu hirurgiju, Evropske asocijacije za izučavanje jetre.

Objavio je više od 60 naučnih i stručnih radova u oblasti hirurgije i onkologije. Govori tečno francuski, engleski i italijanski jezik.

MULTIDISCIPLINARNI PRISTUP U DIJAGNOSTICI I LIJEČENJU MALIGNIH OBOLJENJA, SA POSEBNIM OSVRTOM NA RAK DOJKE

REZIME RADA :               

 Trećina patologije, u svim disciplinama medicine, pripada onkološkim oboljenjima. Epidemijski karakter onkoloških oboljenja kao neminovnost nameće stavljanje svih raspoloživih resursa u funkciju suočavanja sa problemom. Pacijenti sa malignim bolestima ujedno su i najkompleksniji pacijenti u medicini uopšte i zahtijevaju multidisciplinarni pristup u liječenju. U prevenciji raka neophodno je početi sa ranim otkrivanjem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i nastaviti sa liječenjem na sekundarnom i tercijarnom nivou. Optimalni rezultati se mogu postići ranim otkrivanjem bolesti i blagovremenim liječenjem, posebno raka dojke, grlića materice, debelog crijeva, pluća, kao i većom stručnom osposobljenošću zdravstvenih ustanova, radnika i poboljšanjem dostupnosti dijagnostičkih metoda i terapijskih procedura za sve građane.

Rak dojke pogađa žene više nego bilo koji drugi karcinom budući da je najčešće maligno oboljenje žena, i jedno je od najčešćih malignih oboljenja uopšte. Ranim otkrivanjem raka dojke, drastično se povećavaju šanse za izlečenje odnosno preživljavanje.

Globalni odgovor u borbi protiv malignih oboljenja, zasniva se na izgradnji partnerstava u cilju prenosa znanja i iskustava, i ublažavanju jaza između razvijenih i država u razvoju. U nacionalnom kontekstu neophodan je rast izdvajanja za podršku primjeni savremenih metoda u dijagnostici i liječenju, jačanju kadrovskih kapaciteta, podršci učešću naših stručnjaka u sveobuhvatnim naučno-istraživačkim projektima kroz koje se obezbjedjuje korišćenje najznačajnijih saznanja i otkrića do kojih se dolazi u najprestižnijim centrima u Evropi i SAD. Na nivou individualnog angažmana svakog pojedinca, mjere u vidu fizičke aktivnosti, regulisanja tjelesne težine, prestanka pušenja, izbjegavanje direktnom izlaganju sunčevim zracima i drugim vidovima zračenja, zdrava ishrana, kao i odazivanje pozivu na skrining programe i druge aktivnosti, od esencijalnog su značaja za sprečavanje, odnosno rano otkrivanje malignih oboljenja.

U ovom radu data je prezentacija pristupa obradi pacijenata sa malignom bolešću u savremenom svijetu. Polazeći od postojećih institucionalnih i tehničkih pretpostavki koje su po pitanju onkologije stvorene u Crnoj Gori poslednjih mjeseci, neophodno je omogućiti što funkcionalniju praktičnu primjenu savremenih pravaca u onkologiji, prateći rezultate kliničkih studija, pretočene u moderne protokole dijagnostike i liječenja malignih oboljenja. Istovremeno ovaj rad ima za cilj da ukaže na brojne mogućnosti koje stoje na raspolaganju donosiocima javnih politika i odluka i uopšte svim subjektima društva, kako bi se redukovali razni antropogeni uticaji koji su vrlo čest uzrok, ili, pak, doprinose nastanku malignih oboljenja.