Eksperimenti | Festival Nauke 2015

EKSPERIMENTI UŽIVO 

12:00 – 18:00h

PRONA

ČUDESNI SVIJET MATEMATIKE

Zavolite nauku, razbijte predrasude o matematici! Zabavite se rješavajući mozgalice, zagonetke, pitalice, kvizove… Saznajte šta je zajedničko matematici, umjetnosti i filozofiji; koliko je Leonardo Da Vinči koristio matematiku u svom radu, kao i šta je to Fibonačijev niz.

DIGITALNA FONTANA – VIZUELNI PRIKAZ LJEPOTE GRAVITACIJE I SVJETLOSTI
Upoznajte moć i fleksibilnost savremene programirane elektronike. Ne propustite jedinstvenu priliku da vidite prevrnutu fontanu. U ovoj fontani sopstvena gravitacija Zemlje pomaže u crtanju jedinstvene i neponovljive vodene slike. Posmatrajte igru svjetlosti u vodenim strujama  i kako se od osnovnih boja dobijaju nijanse koje god poželite.

FIZIKA JE LIJEPA

Kada posmatramo svijet oko sebe, u mislima nam je mnogo pitanja. Ako krenemo u potragu za odgovorima, upoznaćemo još jedan svijet – čudesni svijet fizike. Kako natjerati svjećice da plešu u ritmu muzike? Kako izmjeriti udaljenost nekog objekta pomoću ultrazvučnog senzora? Šta su zapravo munje koje je Tesla stvarao i da li su opasne kao što izgledaju? Kako upaliti sijalicu pomoću limuna? Pored odgovora na ova i mnoga druga pitanja, vidjećete i čuti note od stakla; tu je i struja koja diže kosu na glavi, sijalica od grafita, elektromagnetni top i drugi eksperimenti koji će vas uvesti kroz vrata čudesnog svijeta fizike.

ASTRONOMIJA JE SVUDA OKO NAS- OTKRIJ ASTRONOMA U SEBI!

Evo prilike da upoznate astronomske fenomene.  Obogatite svoje znanje kroz razgovor o kosmosu. Posmatrate  nebeske objekte kroz teleskop i uživajte u izvođenju eksperimenata.

BIOLOGIJA KROZ IGRU

Upoznajte svijet biologije kroz igru! Želite da saznate šta je pjenušava krv i odredite  Vašu krvnu grupu? Upoznajte se sa građom ćelije i otkrijte magični svijet mikroskopiranja. Uvjerite se da li je Vaše oko savršeno ili Vas ponekad vara. Naučite više o DNK i izolujte je.

KAKO SE ŽIVA BIĆA BRANE- HEMIJA NA DJELU

Ako ste se nekad zapitali, ovo je prilika da saznate… kako funkcionišu hemijski principi odbrane pojedinih živih bića. Pored toga, vidjećete kako se hemijski određuju supstance otrovne po čovjeka (toksični proteini, kiseline i sl.) i kako zmijski otrov djeluje na krv.

PRIRODNJAČKI MUZEJ CRNE GORE

ŽIVI SVIJET KROZ LUPU ISTRAŽIVAČA

Posmatrajte uveličane djelove cvijeta, građu insekata, građu šešira i spore kod pečuraka, građu beskičmenjaka i građu morskih algi! Uz asistenciju kustosa pogađajte koji ste dio vidjeli, kako se tačno zove i konačno kako se zove vrsta biljke, alge ili životinje koju posmatrate. Kao dio postavke predviđene su i puzle sa motivima iz prirode, koje će posjetioci moći da slažu do dobijanja konačne slike. Ukoliko želite da zavirite u  svijet biologije, ne propustite  postavku i priliku da učestvujete u kvizu sa pitanjima iz ove oblasti.

FESTIVAL  NAUKE – BEOGRAD

NAŠA MALA KUHINJA

Ponovo se igramo nauke! Uz pomoć nekih običnih stvari koje možemo pronaći u svakoj kuhinji izvodićemo zajedno neke sasvim neobične eksperimente. Neki će biti toliko neobični da će podsjećati na magiju iz knjiga o Hariju Poteru! Nijeste ni sanjali šta se sve može uraditi uz pomoć mikrotalasne pećnice, sirćeta, lijepaka za papir, crvenog kupusa, sode bikarbona ili kuvanih jaja. Poslije ove Noći istraživača, neke namirrnice gledaćete na potpuno drugačiji način.

JU OŠ ,,RADOJICA PEROVIĆ“

DA LI NAS OČI VARAJU?

Optička iluzija je pojava (obmana), da čovjek vidi nešto što u stvarnosti nije tako. Kroz interaktivne optičke iluzije posmatrač vidi kretanje slika koje zapravo miruju. Optičke iluzije su iskorištene u ranim fazama stvaranja filma uz pomoć aparata fenakistoskopa, ciklotropa i zoetropa. Posjetioci će imati priliku da sa prezenterima upoznaju, osmisle, kreiraju i demonstriraju rad optičkih iluzija, naprave fenakistoskop, ciklotrop i zoetrop.

NVO „INOVATOR“ – KOLAŠIN

POKRETNA KRILCA ZA SMANJENJE NEŽELJENIH KRETANJA BRODA

Pogledajte sistem koji omogućava da se prilikom glisiranja broda, preko jednog ili više pokretnih krilaca, postavljenih u zoni pramca broda, vrši automatska regulacija i smanjenje brzine podizanja i spuštanja pramca broda, u odnosu na stanje kada tog sistema ne bi bilo.

Takođe, saznajte kako nosač pokretnih krilaca razbija talase i omogućava da trup broda nailazi na vodu koja ima mirniju površinu nego u slučaju kada se to razbijanje talasa ne bi događalo.

IAESTE (International Assotiation for the Exchange of Students for Technical Experience)

PUTUJ, SAZNAJ I ZARADI

IAESTE (International Assotiation for the Exchange of Students for Technical Experience) je nevladina organizacija koja se bavi međunarodnom razmjenom studenata radi praktičnog usavršavanja. Ovo je jedinstvena prilika za crnogorske studente da otputuju u drugu zemlju, upoznaju druge kulture, sklope brojna prijateljstva i pristojno zarade radeći kao praktikanti za svjetski poznate brendove. Ne propustite šansu da posjetite postavku, upoznate rad organizacije, njenu misiju i cilj djelovanja.

INSTITUT VINČA – BEOGRAD, SRBIJA

KAKO ČOVJEK „PRIPITOMLJAVA“ I KORISTI SVJETLOST ZA SVOJE POTREBE?

Koliko je važno razvijanje svijesti o konceptu održivog razvoja i preventivne zdravstvene zaštite? Prisustvujte našim eksperimentima i saznajte da li je moguće zadovoljiti osnovne  ljudske potrebe koristeći iskustva i znanja o „pripitomljavanju” i transformaciji svjetlosti.

DEJAN TODOROVIĆ

SCRATCH

Vjerujete li da programiranje možete razumjeti kroz igricu? Kroz opštepoznatu igru „Čašice“ približićemo vam programske jezike. Osim toga, imaćete priliku da naučite kako na jednostavan način unaprijediti postojeću igricu ili napraviti svoju. Ukoliko se prvi put susrijećete sa programiranjem, Scratch ne smijete propustiti!

OŠ “PAVLE ROVINSKI” – PODGORICA

LEGO ROBOT

Upoznajte bliže robot 50 nijansi LEGO, napravaljen za potrebe First Lego League takmičenja. Sastavljen je od dva servo i dva motora srednje veličine koji su povezani sa centralnom jedinicom – EV3 pametnom kutijom. Senzori omogućavaju boje i svjetlost sakrivene u oklopu. Glavna funkcija oklopa je da štiti elektornske komponente od oštećenja. Robot se kreće isključivo pomoću programa koji je napravljen na računaru.

MAŠINSKI  FAKULTET, UCG  I  NU “NAUKA I TEHNIKA – NIT” – PODGORICA

MOBILNI ROBOT PUCKMAN

Upoznajte robota koji nam stiže direktno sa svjetskih takmičenja. Puckman je autonomni mobilni robot dizajniran da obavlja određeni zadatak, odnosno da sakuplja diskove određene boje, koje treba da odloži u svoju bazu (skladište). U izradi robota korišćeni su Tetrix mehanički djelovi, motori (servo i DC) i kontroleri za motore. Upravljačka jedinica je Lego NXT, a korišćeni senzori su takođe iz programa Lego Education. Ne propustite ovu inovativnu postavku i priliku da robota sami pustite u rad!

MOBILNI ROBOT YUGO

YUGO se sastoji od  HighTech servo motora, Arduino Uno i Arduino Mega kontrolera, senzora daljine i senzora boje. Studenti,  koji su u najvećem dijelu sami izradili djelove, su sa ovim robotom već dva puta učestvovali na renomiranom svjetskom takmičenju iz robotike.

RADIO KLUB  „PODGORICA“   

SKLAPANJE RADIO PRIJEMNIKA

Radio klub Podgorica već više od šezdeset godina djeluje s uspjehom i broji veliko članstvo.  Saznajte od članova sekcije za klasične radio komunikacije kako se sklapa jedinstveni radio prijemnik za prijem signala lokalnih radio stanica.

SREDNJA MJEŠOVITA ŠKOLA “MLADOST” – TIVAT

ZAŠTITA ELEKTRIČNOG ŠPORETA

Kako iskoristiti nauku za zaštitu ljudi i okoline, saznajte kroz nagrađivani projekat ”Zaštita električnog šporeta”. Ovaj izum štiti od pogrešnog uključivanja ili požara, tako što senzor reaguje na nešto što nije dno šerpe ili džezve. U svim drugim slučajevima, zvuk i lampica upozoravaće na grešku.

NU INSTITUT ASTRONAUTIKE I RAKETNE TEHNIKE, PODGORICA

Astronautika i raketna tehnika – generator naprednih tehnologija i istraživanja

Raketni pogon je jedini oblik korišćenja energije koji omogućava letove u orbitu Zemlje i u prostore van uticaja njenog gravitacionog područja. Nauka je prvo morala riješiti taj zadatak da bi se ostvarila istraživanja vasione. NU Institut Astronautike i raketne tehnike će na manifestaciji ”Noć Istraživaća” prikazati principe raketnog pogona (Njutnovi zakoni) na primjerima, demonstrirati proizvodnju raketnog goriva, prikazati konstrukciju i funkciju raketnih motora, konstrukciju i izradu raketa i njihovih komponenti.  Učestvujte u tim procesima pod kontrolom instruktora NU Institut Astronautike i raketne tehnike!

MONTENEGRO GUIDE – HERCEG NOVI

VIRTUELNI KOTOR

Ne propustite svojevrsnu virtuelnu verziju grada iz 19. vijeka! Virtuelni Kotor je projekat grada Kotora u 3D modelu. Pomoću Oculus Rift uređaja, možete u potpunosti ”ući” u 3D model i doživjeti nevjerovatan osjećaj kretanja kroz virtuelnu stvarnost. Virtuelni prolazak kroz grad, na kolima sa zapregom, daje vam mogućnost da iz autentične perspektive posmatrate cjelokupan vidokrug, kao što bi mogli u realnosti, okrećući se oko sebe za 360 stepeni ili prema određenoj tački intresovanja. Obilazak je praćen glasom vodiča koji daje pojašnjenja o pojedinim građevinama, trgovima ili istoriji i kulturi grada. U okviru osmominutne ”vožnje”, osjetićete nevjerovatan doživljaj prolaska kroz virtuelnu stvarnost i na inovativan način saznati nešto o Kotoru, ne samo kroz sliku i riječ, već kroz uvjerljiv osjećaj prolaska kroz njega.

ZAVOD ZA METROLOGIJU CRNE GORE

“POUZDANI, MEĐUNARODNO PREPOZNATI MJERNI SISTEM PODSTIČE KOMPETITIVNOST I INOVACIJE”

U okviru postavke Zavoda za metrologiju posjetiocima će se demonstrirati osnovna mjerenja pojedinih fizičkih veličina. Pogledajte opremu kojom raspolaže Zavod iz oblasti metrologije električnih veličina, metrologije vremena i frekvencije, metrologije dužine, metrologije pritiska i  metrologije mase.

VIATSKI DRŽAVNI UNIVERZITET, KIROV, RUSIJA

Ples robota, fudbal robota, sumo rvanje robota

Posmatrajte modele domaćih robota koji mogu da plešu, igraju fudbal i takmiče se u sumo rvanju!

D.O.O. M – CODE – DANILOVGRAD

KORIŠĆENJE UAV SISTEMA (DRONOVA) ZA MAPIRANJE I 3D MODELOVANJE TERENA

Posjetiocima će biti prezentirani jednostavni algoritmi na osnovu kojih se iz snimljenog foto materijala može izvršiti detekcija 3D oblika, kao i generisanje ortogonalnih fotografija.

EVROPSKO UDRUŽENJE STUDENATA ELEKTROTEHNIKE

POWER YOUR FUTURE

Upoznajte rad studentske organizacije EESTEC a posebno rad lokalnog komiteta u Podgorici. Kroz prezentacije i radove članova organizacije saznajte o mogućnostima koje članstvo  pruža. Posjetioci će imati priliku da sami upravljaju nekim od predstavljenih  radova (detektor sjenke, senzor pokreta, ruka – robot) i iz prve ruke saznaju utiske članova koji su učestvovali na razmjenama i radionicama širom Evrope.

OŠ ,,SUTJESKA” – PODGORICA

ŽIVOT

Ne propustite priliku da upoznate način funkcionisanja ljudskog organizma od disanja do krvotoka. Posmatrajte primjenu površinskog napona za kretanje kod insekata i primjenu reaktivnog pogona za kretanje kod larvi insekata. Pogledajte kako izgleda život u bari, život u mravinjaku, kretanje po staklu i kretanje puža po žiletu. Saznajte kako funkcionišu život u kapljici barske vode i disanje ispod površine vode. Postavka pokazuje i evoluciju na djelu, zbirku školjki, insektarijum…

OŠ „ANTO ĐEDOVIĆ“, BAR

Lego robot

Model LEGO robota sa kojim možete da intereagujete uz pomoć daljinskog upravljača! Robot ima senzore i može se kretati duž linije različitim brzinama u zavisnosti od boje linije. 

MINISTARSTVO NAUKE CRNE GORE

Evropski ugao – vaš vodič kroz EU programe naučne saradnje

(Paviljon i zgrada Rektorata UCG)

Saznajte više o EU naučnim programima koji pružaju podršku istraživačima i promovišu istraživanja širom Evrope. Očekuju vas informacije o Okvirnom programu za istraživanje i inovacije „Horizont 2020“, Marija Sklodowska Kiri akcijama, programu EUREKA i COST akcijama.

SSŠ „SPASOJE RASPOPOVIĆ“ PODGORICA

HEMIJSKI KOKTEL

Ogledi: Slonova pasta za zube, duh iz boce, he­mijski kameleon, hemijska krv, hemijski semafor, Mlječni put, jodni sat, vatromet, pjena. Imaćete priliku da grickate i sami pravite zdrav čips, od jabuke. Na samom štandu se odvija i proizvod­ni postupak u sušnicama za dobijanje organskih proizvoda od jabuke.

EUROPEAN RESEARCHERS’ NIGHT

 
ern[1]
Funded by the European Commission's Research and Innovation Framework Programme H2020 (2014-2020) by the Marie Skłodowska-Curie actions. Directorate-General for Education and Culture. European Commission under Grant Agreement No. 633406
Pokrivitelji 7, noći istraživača 2015,god,