Eksperimenti, prezentacije | Festival nauke 2014

EKSPERIMENTI, PREZENTACIJE

12.00 – 20.00 h (Atlas Capital)

PRONA

Fizika je lijepa

Kako natjerati svjećice da plešu u ritmu muzike? Kako izmjeriti udaljenost nekog objekta pomoću ultrazvučnog senzora? Šta su zapravo munje koje je Tesla stvarao i da li su opasne kao što izgledaju? Kako upaliti sijalicu pomoću limuna?  Pored odgovora na ova i mnoga druga pitanja, vidjećete i čuti note od stakla; tu je i struja koja diže kosu na glavi, sijalica od grafita, elektromagnetni top, magnetni vrtlozi  i drugi eksperimenti koji će vas uvesti u čudesni svijet fizike.

Energija

Energetsko biciklo, solarni kolektor, Stirlingov motor, solarne ćelije, uređaji koji koriste solarne ćelije, fotonska vjetrenjača… Saznajte koje su sve mogućnosti korišćenja alternativnih izvora energije. Uočite razliku između energetske efikasnosti i racionalnog korišćenja energije. Posljedice globalnog zagrijavanja, efekat staklene bašte, pH mora, uticaj topljenja glečera i santi leda… mogu se prikazati i na vrlo jednostavan način.

Biologija kroz igru

Otkrijte čari mikroskopiranja. Učestvujte u izolovanju DNK iz plodova i saznajte više o genetičkom materijalu. Provjerite da li je ono što pijete prirodno i zdravo i kako sok od kupusa može da posluži kao pH indikator. Iskoristite kvasac za naduvavanje balona i saznajte više o metabolizmu. Napišite nevidljivu poruku sokom od limuna; napravite lava lampu. Promijenite boju laticama ruže.

Hemija nije bauk   

Hemijski eksperimenti mogu biti vrlo zabavni. Vidjećete: kako da napravite crnu zmiju od šećera i sode bikarbone; kako nastaje oblak dima samo miješanjem jedne tečne i jedne čvrste supstance; kako se može naduvati balon pomoću sirćeta i sode bikarbone; kako se može dobiti čisto srebro; kako se može provjeriti da li neki sok sadrži prirodne ili vještačke boje, kako kristali rastu…

Čudesni svijet matematike

U interaktivnoj matematičkoj radionici najmlađe očekuju mozgalice, zagonetke, pitalice, kvizovi… One starije odgovori  na zanimljiva pitanja: znate li kako prebaciti kozu, vuka i kupus sa jedne obale rijeke na drugu a da se ne pojedu, pri čemu u čamcu može biti samo još jedno uz čamdžiju? Koliko su Leonardo da Vinči i Mikelanđelo koristili matematiku u svom radu? Šta je to Fibonačijev niz? Koja je logika u rješavanja sudokua?…

Mehatronika

Kako sklopiti robota? Pogledajte borbu i trku robota.

ZORAN ILINČIĆ

Najproduktivniji crnogorski inovator predstavlja tri svoja nova pronalaska: novi termoizolacioni zid, vakuum masažer, zupčastu pumpu promjenljivog protoka.

FESTIVAL NAUKE BEOGRAD

Eksperimentalna papazjanija. Ne propustite jedinstvenu priliku da se zabavite i nešto naučite. Ovi atraktivni eksperimenti izvođeni su na nekim od najvećih festivala nauke na svijetu. Igrajmo se na -180 0C, ali i na +2000 0C. Zapalićemo vatru vodom, držati plamen na dlanu i zajedno uraditi mnogo toga što se nikako ne smije raditi kod kuće. Biće, ipak, i potpuno bezbjednih stvari zbog kojih ćete moći da se pravite važni u društvu.

INSTITUT VINČA – BEOGRAD                         

Nauka je svuda oko nas. Radionica koja dokazuje da je naučno opismenjavanje djeteta moguće ostvariti u svakoj, pa i u najneopremljenijoj školi. Ruka u tijestu (La main à la pâte) projekat je koji, promovišući pedagogiju zasnovanu na ponašanju naučnika u laboratoriji i radoznalosti djeteta uzrasta od 4 do 11 godina, nastoji da realizuje naučno opismenjavanje sve djece, a ne samo talenata.

CENTAR ZA STRUČNO OBRAZOVANJE

Stručno je ključno. Izrada strateških dokumenata, reformisani obrazovni programi u srednjem stručnom obrazovanju, brojne obuke nastavnika i trenera, uvođenje novih atraktivnih zanimanja, izdavanje udžbenika i priručnika, saradnja sa socijalnim partnerima i međunarodnim institucijama, samo su dio aktivnosti Centra za stručno obrazovanje.

PEDAGOŠKI CENTAR CRNE GORE

Svuda oko nas. Šta zapravo udišemo, pijemo i jedemo? Otkrijte koja su svojstva vazduha, kako se rasprostire, šta je vazdušni pritisak; šta sve možemo saznati o vodi (boja, miris, ukus, agregatna stanja); šta su smješe, rastvor, rastvorljivost; uočite razliku u rastvorljivosti različitih materijala u vodi i drugim tečnostima. Oprobajte se u korišćenju različitih aparatura… Materijali za istraživanje su svuda oko nas.

NARODNA TEHNIKA –TEHNOPARK

Elektronika kao igra. Kako rade elektronski uređaji ? Od čega  se sastoje? Kako to najlakše naučiti? Pogledajte kako se na jednostavan način može sklopiti bilo koji uređaj koristeći  komplete sa elektronskim elementima. Najsloženije elektronske sklopove je moguće sastaviti kao od igre. I sve to bez vrhunske tehnologije. A da funkcioniše isto tako dobro.

MAŠINSKI FAKULTET UCG

Autonomni mobilni roboti. „Yugo“ i „PuckMan“ su mehatronički dizajn koji su u potpunosti razvili studenti Mašinskog fakulteta. Posebno dizajniran i konstruisan da zadovolji zahtjeve jedne od takmičarskih disciplina na međunarodnom takmičenju „Robotchallenge“ u Beču. Studenti su sami projektovali i neophodne djelove robota.

FARMACEUTSKI FAKULTET  UCG

Laboratorija ljepote.  Ako ste se nekad zapitali, ovo je prava prilika da saznate… kako izgleda postupak izrade jednog kozmetičkog preparata. Kako nastaje gel za suvo pranje ruku i da li je zaista suv? Kako od voskova … do ruža za usne? Zbog čega cold krema ima hladeći efekat pri nanošenju na kožu? Pripremite svoj kreativni duh i uplovite sa nama u čarobni svijet farmacije.

UNIVERZITET DONJA GORICA

Energetska efikasnost.  Studenti politehnike  predstavljaju svoj doprinos  idejnom rješenju projekta izložbene hale u Dubaiju. Osim solarnih panela, tu je stakleni krov i zastakljene površine ispunjene vodom koja se u plitkim bazenima stalno hladi i tako hladi i unutrašnjost objekta. Dodatnu energiju potrebnu da se sva voda ohladi prikuplja – solarno drveće.

IAESTE

Putuj, saznaj i zaradi. IAESTE (International Assotiation for the Exchange of Students for Technical Experience) je nevladina organizacija koja se bavi međunarodnom razmjenom studenata radi praktičnog usavršavanja. Ovo je jedinstvena prilika za crnogorske studente da otputuju u drugu zemlju, upoznaju druge kulture, sklope brojna prijateljstva i pristojno zarade radeći kao praktikanti u razvijenim industrijama i za svjetski poznate brendove.

SREDNJA MJEŠOVITA ŠKOLA „MLADOST“  – TIVAT

Feral za barku. Energija za rad ferala se dobija iz morske vode, na principu elektrolize (napon se dobija elektrolizom morske vode). Feral je potpuno ekološki proizvod. Radi neograničeno, vrlo je jednostavne izrade i primjene.

SGGŠ „INŽ. MARKO RADEVIĆ“ – Podgorica                                                                                            

Grad budućnosti. UCLA Transparent Solar Cell su tehnološka inovacija na polju staklenih proizvoda koji su u stanju da proizvedu električnu energiju. I pored toga što imaju ugrađene mikro solarne panele, ova prozorska stakla su sasvim prozirna. Riječ je o vrsti polimerne solarne ćelije PSC čiji je zadatak da proizvodi struju apsorbovanjem zračenja infracrvenog svjetla.

ETŠ „VASO ALIGRUDIĆ“ – PODGORICA

Robot Robets, interaktivne table i integracija. Tim za robotiku predstavlja princip rada svog robota, demonstrira korišćenje interaktivne table u nastavi: multimedijalne prezentacije, markiranje, povezivanje sa internet stranama, snimanje ekrana u realnom vremenu… Razni servisi  omogućavaju automatsku sinhronizaciju podataka s višestrukih uređaja (računari, mobilni uređaji, tablet).

SSŠ „SPASOJE RASPOPOVIĆ“  – PODGORICA

Hemijski koktel. Ogledi: Slonova pasta za zube, duh iz boce, hemijski kameleon, hemijska krv, hemijski semafor, Mlječni put, jodni sat, vatromet, pjena. Imaćete priliku da grickate i sami pravite zdrav čips, od jabuke. Na samom štandu se odvija i proizvodni postupak u sušnicama za dobijanje organskih proizvoda od jabuke.

SSŠ „IVAN USKOKOVIĆ“ – PODGORICA

Robot. Na međunarodnom takmičenju iz robotike  – FTC Bukurešt 2014, robot je osvojio drugo mjesto u konkurenciji sedamnaest ekipa. Robotic Team srednje škole „Ivan Uskoković“ bio je jedini predstavnik Crne Gore na ovom takmičenju.

SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA – PODGORICA

Primjena hemije u kozmetici. Ne samo da je zanimljivo i korisno, nego može i da se uštedi. Učenici samostalno izrađuju kreme za zaštitu kože od sunčevog zračenja, preparate za njegu poslije sunčanja, kao i preparate za čišćenje i njegu kože.

SREDNJA STRUČNA ŠKOLA – NIKŠIĆ 

Inovativna rješenja u školi. Regulacija temperature, ekonomična rasvjeta i automatsko školsko zvono su tri cjeline jednog rada. Na osnovni modul sa Siemens programabilnim logičkim kontrolerom postavljen je standardni konektor za priključivanje drugih modula. Nikšićki srednjoškolci predstavljaju i višenamjenski mobilni solarni modul. On vam omogućava da punite mobilni telefon i dok vozite biciklo ili planinarite.

SMŠ „DR BRANKO ZOGOVIĆ“ – BERANE

Tajne bilja sa naših planina. Šta je to što biljke sa prostora Komova, Bjelasice i Prokletija čini tako moćnim? Upoznajte njihovu strukturu,  hemijska i ljekovita svojstva. Saznaćete sve o tehnikama branja, o upotrebi i čuvanju. I ne zaboravite: biljke čuvaju nas, ali i mi moramo čuvati njih.

POLIEX a.d., BERANE

Eksplozije bez eksploziva. Evo prilike da vidite kako električna energija iz izvora male snage može biti akumulisana, sačuvana i upotrebljena u određenom trenutku po želji korisnika. Postavka pokazuje i fizičke efekte izazvane plazmom u medijumu – na primjeru plazme u vodi. Možete posmatrati rad uređaja za akumulisanje energije i – ako ste hrabri– pokretati „eksploziju bez eksploziva“.

MEZON d.o.o, BANDIĆI

Pametne elektro-energetske mreže. Najnovije tehnologije su već u našim domovima. Upoznajte način funkcionisanja pametnih mreža i pametnih brojila. Kako se prikupljaju informacije o ponašanju dobavljača i potrošača tj. kako se odvija daljinsko očitavanje, isključenje, uključenje električne energije.

OŠ „PAVLE ROVINSKI“ – PODGORICA 

Lego robot. Robot HSB4 sastavljen je od NXT pametne kutije, tri servo motora i dva NXT senzora za svjetlost. Ono što je posebno kod HSB4 je „oklop“. On malim djelovima ne dozvoljava da prođu ispod točkova i skrenu robota sa putanje. Oklop je oko tri milimetra iznad polja tako da ne otežava kretanje robota. Senzori su strateški postavljeni unutar oklopa, u zavisnosti od njihove funkcije tokom nekog programa.

OŠ „SUTJESKA“ – PODGORICA

Kako – zašto: kako slamčica svira, zašto je zvuk alarma sve tiši kada izvučemo vazduh, zašto se balon prilikom vakumiranja posude širi, pretakanje tečnosti, djelovanje magneta, kako čovječji organizam može da se naelektriše, ogledi vezani za pritisak, prosto strujno kolo, dejstvo hidrostatičkog pritiska… Vidjećete i  hodanje insekata po vodi, kretanje puža po žiletu, mravinjak  iznutra, saznati zašto pčela ugine kad ubode…

RADIO KLUB PODGORICA

Digitalne komunikacije. Osnova svih tih tehnologija je digitalizacija, pa se  u novije vrijeme ona koristi i u tehnikama rada u kratkotalasnom opsegu radio-spektra. Vidjećete i kako se lokalne telekomunikacione radio-mreže mogu povezivati preko interneta. Echolink sistem odskora funkcioniše i kod nas. Pokušajte i vi, napravite sami više raznih elektronskih sklopova.

NVO DEVEDESET DEVET – PODGORICA

Žene u nauci. Upoznajte  mlade crnogorske naučnice, kao i svjetski poznate biografije žena u nauci. Ličnosti koje su postigle velike stvari u našoj civilizaciji, kao i žene koje su ovdje, među nama, ali čiji rad nedovoljno poznajemo. Pridružite se mladim i uspješnim slikarima koji crtaju portrete žena-naučnica.  Saslušajte priče o biografijama poznatih žena u nauci, od Hipatije iz Aleksandrije, preko Sofije Kovaljevske, Marije Kiri Sklodovske do Rozalind Frenklin.

12.00 – 22.00 h

 

EVROPSKI UGAO – ZNANJE JE MOĆ

Evropa uvijek brine o svojim istraživačima. U EU Corner-u Ministarstva nauke saznajte više o novom EU Okvirnom programu za istraživanje i inovacije “Horizont 2020”.

Kao nastavak prethodnog sedmogodišnjeg Okvirnog programa FP7, 1. januara 2014. godine počeo je “Horizont 2020” (2014-2020), koji će učiniti da EU postane Unija inovacija. Veći, jednostavniji i napredniji, nudi mnoštvo mogućnosti istraživačima, naučnicima, privrednicima, ali i javnom sektoru da unaprijede svoja znanja i da doprinesu da Evropa bude konkurentnija na svjetskom tržištu znanja i inovacija. Očekuju vas i informacije o mogućnostima koje nude ostali međunarodni programi za istraživače…

PRIRODNJAČKI MUZEJ CRNE GORE 

U novom prostoru Prirodnjačkog muzeja (Tološi, u blizini Hrvatske ambasade) uživajte u stalnoj postavci izložbe „Priroda nas spaja“ i eksperimentimaOtkrijte raznovrsnost i ljepotu oblika listova biljaka, da li „zelene mahovine“ mogu biti bijele ili crvene, po čemu se razlikuju  slatkovodne alge (hare) od drugih vodenih biljaka, kako da prepoznamo jestive i otrovne vrste gljiva, građu insekata i razlike mrava i termite, izgled morske mačke i još mnogo toga.

„RADOJICA PEROVIĆ“ – PODGORICA

(postavka u Prirodnjačkom muzeju, u Tološima)

Montero – humanoid robot.  Montero je čovjekoliki lego robot, koji se sastoji od tri motora i nekoliko senzora, kreiran posebno za prezentaciju na „Festivalu nauke“. Kreće se po podlozi na kojoj su makete prirode i naučnih otkrića, reprodukuje ljudski glas, objašnjavajući značaj prirodnog okruženja i nauke u svakodnevnom životu. Uz pomoć android telefona, prošetajte Montero robota.  Zajedno sa mladim istraživačima kreirajte optičke iluzije.

OŠ „ŠTAMPAR MAKARIJE“ – PODGORICA

(postavka u Prirodnjačkom muzeju, u Tološima)

Ogledi iz fizike, hemije i biologije. Magnetno polje i elektricitet su vječne top-teme. Učenici će vam pokazati i kako se dokazuje prisustvo CO2 u izdahnutom vazduhu, kako se izrađuju mikroskopski preparati, kako se dokazuju različiti ukusi u usnoj duplji. Mladi hemičari će se baviti  stvaranjem pjene, vulkanima, šarenim mlijekom.

OŠ “JUGOSLAVIJA” – Bar

Ekološki kviz. Za ovogodišnju Noć istraživača učenici viših razreda nadmetaće se u svojoj školi u poznavanju ekologije. Da sve protekne kako treba, pobrinula se njihova mentorka Mirjana Vučinić.

KIC “Budo Tomović”, 16:00 h

Kakav je osjećaj skoro nikada ne vidjeti zvijezde?

Film “The City Dark” i on-line razgovor s rediteljem, astrofotografom i aktivistom za zaštitu životne sredine Ijanom Čejnijem (Ian Chaney). (Program realizovan u saradnji sa Američkom ambasadom u Podgorici)

EUROPEAN RESEARCHERS’ NIGHT

ern[1]

Funded by the European Commission's Research and Innovation Framework Programme H2020 (2014-2020) by the Marie Skłodowska-Curie actions. Directorate-General for Education and Culture. European Commission under Grant Agreement No. 633406
 
FESTIVALSKI VODIČ PDF

vodic

Pokrovitelji Festival Nauke