Srednjoškolci istražuju

(Naučni kafe) Karver, 20.00 – 22.00 h

Dr Gojko Čelebić, Jelo i piće kod Njegoša

Uvodno predavanje koje ima za predmet pomene i figuraciju jela i pića u Njegoševom djelu, posebno u “Gorskom vijencu”. Ishrana, ono što je za nju vezano u pogledu svakodnevnog života u Crnoj Gori XVIII i XIX vijeka, pruža nam sliku Njegoševog svijeta donekle drugačiju od uobičajene, tradicionalne, herojsko-metafizičke slike.

Jelo i piće u narodnoj i narodnjačkoj, karnevalskoj prizmi običnog čovjeka i njegovog običnog svijeta, otkriva nam dijalektiku konkretnog i u životu pjesnika i u životu naroda koji ga je rodio: tok običnog dana i obične noći, fizičku sliku postojanja, običaja, naizgled jednostavnu a u stvari tajnovitu sliku života unutar tijela i unutar neprekidno pulsirajućeg kolektivnog organizma.

Ono što u ovom predavanju, situiranom ne izvan, nego unutar evropskih (uporednih) dimenzija ukusa i navika toga doba, može privući pažnju jeste slika malog čovjeka kod velikog pjesnika. U tolikim interpretacijama Njegoševog djela obično se srijećemo sa slikom velikog i uzvišenog junaka – ovo je skromna, no možda zato i zanimljiva, prilika da se skrene pažnja na malog, prostog, narodnog čovjeka Njegoševog doba.

Nakon predavanja, o hrani će iz različitih uglova govoriti učenici srednjih škola predvođeni mentorima, istaknutim stručnjacima iz pojedinih oblasti. Učenici Gimnazije „Slobodan Škerović” govoriće o vezi fizike, hemije i hrane, Srednje medicinske škole u Podgorici o hrani i zdravlju, a Srednje trgovinske škole Sergije Stanić u Podgorici o hrani, geografiji i kulturi.

Prijatelji festivala:

Organizatori:

13139543133

LogoMinNauke-e1348644090679

prirodnjackim-e1348650176942

Pokrovitelji:

EU-logo-e1348646069944

Logo_Marie-Curie-e1348646172804