Eksperimenti | Festival Nauke 2012

Eksperimenti

Paviljon ULUCG 12.00 – 20.00 h
Uđite u čarobne krugove nauke, tajne i spoznaje. Ne samo da ćete posmatrati eksperimente – bićete učesnici!
PRONA Visoki napon – fizika oko nas. Lutka koja pjeva. Šta su zapravo munje i da li su opasne kao što izgledaju? Kako ubrzati feromagnetni projektil do vrtoglavih brzina? Da li je moguća levitacija predmeta? Van de Grafov generator, elektromagnetni top. Kako prenijetu energiju kroz jednu ili čak nijednu žicu? Laser koji pjeva. Polaznici Ljetnje škole fizike pokazaće vam kako da pomoću vrlo jednostavne aparature napravite suvi led,ili čak napravite sijalicu! Magični svijet hemije-Ljepota stvaranja Ništa nije onako kako izgleda, i nemoguće je često moguće. Kako napraviti model vulkana u sobi / pravi mali vrt u staklenoj posudi / vještačka krv / prskalice (pravljenje smješe za ”novogodišnje prskalice / kad crveni cvijet postaje plavi) / crna mamba / vatra bez šibice / dobijanje čistog srebra u epruveti / slonovska pasta za zube / kako mokar peškir može da gori / voda proključa kad je hladimo. Matematika. Matematika u nama i oko nas. Eliptični bilijar i igra tangram. Veza matematike i umjetnosti seže daleko u prošlost. Još su stari Egipćani i Grci znali za “zlatni presjek” i smatrali ga najsavršenijim odnosom u prirodi. Koje igrice su igrali matematičari još u drevnim vremenima? Biologija kroz svakodnevnu igru. Odvojte biljne pigmente na listu papira, izolujte DNK iz kivija, naduvajte balon ne koristeći kapacitet pluća, pogledajte sićušne bakterije pod mikroskopom, saznajte da li je ono što pijete prirodno i zdravo.
PRIRODNJAČKI MUZEJ CRNE GORE Fragmenti prirode. Kako se pravi herbar i određuju biljke? Zašto su mahovine više biljke? Šta jedu žabe, a šta tritoni? Koliko nogu imaju insekti, pauci, škorpija? Kolike su spore gljiva? Kako izgledaju hare? Da li su sva pera na tijelu ptice ista? Posmatraj krljušti riba!
CENTAR ZA PROMOCIJU NAUKE Tajni materijali – majice koje se ne gužvaju, retrovizori sa automatskim podešavanjem osvijetljenosti. Papir koji se pravi od ostataka u proizvodnji soka od jabuke. Robot-buba koјa se kreće i – crta.
GIZ, Njemačka agencija za tehničku podršku Šta je u stvari energetska efikasnost? Svojom rukom pokrenite generator – proizvešćete električnu energiju. Otkrijte mnogo interesantnih pojedinosti o prelasku energije iz jednog u drugi oblik. Učite – pomoću svih svojih čula!
ZORAN ILINČIĆ Najproduktivniji crnogorski inovator, predstavlja modele nekih svojih pronalazaka: amortizer zemljotresa, uređaj za promjenu sheme razvoda ventila kod 4-kontaktnog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem, pretvarač pritiska fluida u silu potiska. “Samo iz niza pokušaja može se stvoriti rezultat” (Z. Ilinčić).
MLADI PRONALAZAČI Srednjoškolci i studenti, učesnici međunarodnih takmičenja, predstavljaju svoje izume: domaći robot – mobilni manipulator,”električni dimnjak”, pokretni izvor energije, elektronski zatezač žice za veš…
EMICOM U borbi protiv dosade nastaju novi proizvodi. Ako negdje čekate u redu, ispred šaltera ili ordinacije, displej za stranke će vas osloboditi nervoze. Drugo sredstvo protiv dosade se koristi u kućnim uslovima.
CETINJSKA GIMNAZIJA Kroz priču o biljkama i pravljenju parfema, učenici se zalažu za razvijanje ljubavi prema prirodi, buđenje svijesti o značaju očuvanja prirode, reciklaže, povezivanju biologije i etno turizma.
IAESTE Sa ruksagom za znanjem po svijetu. Uključite se u međunarodnu organizaciju za razmjenu studenata radi stručne prakse, osnovanu još 1948. godine. Više od 80 zemalja učestvuje u programu razmjene.
MONTEPASS Web sajt koji omogućava da kreirate naprednu formu biografije u kojoj opisujete svoje vještine i znanja (CV). Pretražujući MontePass bazu poslodavci lakše dolaze do odgovarajućih kandidata za posao.
SREDNJA MEDICINSKA ŠKOLA „DR BRANKO ZOGOVIĆ“ Berane Učenici ove škole žele da nas uvjere da “hemija nije bauk”. Vidjećete denaturaciju proteina, magične boje u mlijeku, bezbolno vađenje krvi, lava lampu, kako nastaje hidrantna krema za ruke sa medom i piling, melem za opekotine i herpes.
EKOPLANT Evo i neobičnog voća u Noći istraživača, malo poznatog na našim prostorima – oblepiha, godži beri i stalnorađajuća šumska jagoda sorte Regina. Tu su i potencijalno nove sorte šumske jagode i maline na čijem stvaranju radi inženjerski tim rasadnika Ekoplant. Moguća i degustacija.
FESTIVAL NAUKE Beograd Promjene boja, eksplozije i bljeskovi će vam nadražiti ćula i zasigurno u vama probuditi dječiju radoznalost. Igraćemo se zajedno na +2000 C. Zapalićemo vatru vodom, držati plamen na dlanu i zajedno uraditi mnogo toga što se nikako ne smije raditi kod kuće.
INSTITUT VINČA Radionica za samostalnu aktivnost djece u obdaništu i prva četiri razreda osnovne škole. Kako krompir može da pliva, eksperimenti iz elektriciteta, boja vjetra, padanja i usporavanje padanja ping-pong loptice, eksperimenti iz održivog razvoja.
ELEKTROPRIVREDA CRNE GORE EPCG predstavlja elektronska brojila posljednje generacije. Nova brojila omogućavaju auto¬ma¬ti-zo¬va¬no, jed¬no¬stav¬ni¬je i br¬že mje¬re¬nje po¬tro¬šnje električne ener¬gi¬je, precizno daljinsko očitavanje, kao i brzo evidentiranje eventualnog kvara.
FAKULTET ZA INFORMACIONE TEHNOLOGIJE Otkrijte primjenu novih ICT tehnologija. Kako funkcionišu računarske mreže? Testirajte android aplikacije i doživite nova virtuelna iskustva – upoznajte zvijezde i nebeske objekte ili zavirite u istoriju kroz virtuelnu panoramu! Kviz znanja predviđa vašu idealnu profesiju.
ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET Hardversko-softverski sistem za pomoć u borbi protiv nekontrolisane emisije otrovnih gasovima. Simulirajte promjenu vremenskih uslova. Elektronski sistemi sa ultra-malom potrošnjom energije.
RADIO KLUB Uključite se u razgovore sa ljudima sa svih kontinenata. Preko kratkotalasne radio-stanice, uspostavljaju se radio-kontakti sa zemljama širom svijeta.
CRNOGORSKA ASOCIJACIJA ZA NOVE TEHNOLOGIJE Šta je to energetski efikasno osvjetljenje? Jedinstvena prilika da vidite najnovije tehnologije LED baziranog osvjetljenja.
AGENCIJA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE CRNE GORE Kako izgleda primjena naučnih istraživanja u praksi, tj. zaštita i održivo korišćenje komponenti biodiverziteta? Učestvujte u determinaciji vrsta: analizirajte oblik, boje, mirise i ostale karakteristike vrsta, uz upotrebu ključeva za determinaciju.

Prijatelji festivala:

Eksperimenti

Organizatori:

13139543133

LogoMinNauke-e1348644090679

prirodnjackim-e1348650176942

Pokrovitelji:

EU-logo-e1348646069944

Logo_Marie-Curie-e1348646172804