Eksperimenti | Festival nauke 2011

Eksperimenti

EKSPERIMENTI  I DEMONSTRACIJE

12.00 – 20.00 h / Umjetnički paviljon, pauza 16.30 – 17.30

I u Trećoj noći istraživača ući ćete u čarobne krugove nauke, tajne i spoznaje. Ne samo da ćete posmatrati eksperimente – bićete učesnici! Evo šta su za ovogodišnji susret pripremili mladi i vrlo iskusni istraživači, inovatori, kreativci:

PRONA:ljepota stvaranja

Šta su zapravo munje koje je Tesla stvarao i da li su opasne kao što izgledaju? Kako dobiti napon od million volti? Kako ubrzati feromagnetni projektil do vrtoglavih brzina? Šta je to elektromagnetno polje? Da li je moguća levitacija predmeta? Kako superbrzi vozovi dostižu brzine preko 500 km/h?

PRONA:fizika: uradi sam

Polaznici Ljetnje škole fizike pokazaće ples ispod stakla, leteću kesicu čaja, kako plamen skače. Bićete u prilici da vidite sliku svog glasa, upoznaće vas sa Kartezijevim roniocem, videćete da vazduh zauzima prostor i još mnogo toga. [/accordion]

PRONA:magični svijet hemije

Magični svijet hemije

PRONA:matematika u nama i oko nas

Veza između matematike i umjetnosti seže daleko u prošlost. Još su stari Egipćani i Grci znali za “zlatni presjek”, i smatrali  ga najsavršenijim odnosom u prirodi. Koje igrice su igrali matematičari još u drevnim vremenima? Šta su to fraktali?

PRONA:biologija kroz svakodnevnu igru

Odvojte biljne pigmente na listu papira. Izolujte DNK iz kivija. Naduvajte balon ne koristeći kapacitet pluća. Pogledajte sićušne bakterije pod mikroskopom. Saznajte da li je ono što pijete prirodno i zdravo.

Prirodnjački muzej Crne Gore:

Kako rastu žabe, kako prepoznati različite vrste? Demonstracija disekcije žabe; kako napraviti svoj herbarijum.

GIZ, Njemačka agencija za tehničku podršku:

Šta je u stvari energetska efikasnost? Svojom rukom pokrenite generator – proizvešćete električnu energiju. Otkrijte mnogo interesantnih pojedinosti o prelasku energije iz jednog u drugi oblik. Učite – pomoću svih svojih čula!

Elektrotehnički fakultet UCG:

Kako funkcioniše računarsko upravljanje kretanjem.

Građevinski fakultet:

Primjena naučnih istraživanja u građevnskoj praksi, tj. u projektovanju i građenju. Eksperimentalno i teorijsko ispitivanje/analiza materijala i konstrukcija.

Biotehnički fakultet:

Prezentacija softvera u proučavanju geoloških promjena[/accordion]

VinčaRuke u testu:

Radionica za samostalnu aktivnost djece. Napravite automobil koji će ići što je moguće duže bez vašeg dejstva. Uvjerite se da i krompir može da pliva, dokažite da vazduh postoji… Tako se odvija naučno opismenjavanje najmlađih.

Zoran Ilinčić

Najproduktivniji crnogorski inovator, predstavlja modele nekih svojih pronalazaka: eliptični lančanik za pogon bicikla, akumulator snage kod bicikla, ručna kuhinjska presa za gnječenje mesa, vakuum masažer, bregasto vratilo sa promjenjivim uglovima otvaranja i zatvaranja ventila. “Samo iz niza pokušaja može se stvoriti rezultat” (Z. Ilinčić).

Cetinjska gimnazija:

Kroz priču o biljkama i pravljenju parfema, učenici se zalažu za razvijanje ljubavi prema prirodi, buđenje svijesti o značaju očuvanja prirode, reciklaže, povezivanju biologije i etno turizma.

Politehnika:

Izazovi elektronike i robotike. Evo prilike  da vidite sklapanje elektronskih uređaja i robota.

Agrovita:

Predstavlja projekat Paradise rezultate očuvanja genetskih resursa gajenih biljaka i životinja

Fontis:

Kozmetički preparati kao rezultat stalnog istraživanja darova prirode i njihovog kombinovanja

M Code:

Detekcija pokretnih objekata u video materijalu. Testirajte rad kamere

EMI Com:

Kako funkcionišu senzori dodira

IAESTE:

Sa ruksagom za znanjem po svijetu. Uključite se u međunarodnu organizaciju za razmjenu studenata

NAUKA I UMJETNOST:

U Noći istraživača 2011. u fokusu je odnos umjetnosti i nauke. Ovom temom, svako na svoj način, na festivalu će se baviti dr Leonid Kuzmin iz Švedske (Ljepota nauke i nauka ljepote) i Marko Stojanović iz Beograda (Konkretizator).

Filmske projekcije:

(Umjetnički paviljon) Koyaanisqatsi · Powaqqatsi · Naqoyqatsi “Mi ne samo da koristimo tehnologiju. Mi je živimo.Postala je sveprisutna, kao vazduh koji udišemo…” –  Godfrey Reggio. Za ova tri fascinantna ostvarenja  reditelja  Godfrey Reggioa, muziku je komponovao Philip Glass, a kameru potpisuje Ron Fricke. Trilogija ilustruje različite aspekte veza između ljudi, prirode i tehnologije.

Put oko svijeta za 80 minuta

16-17.30,  21-22.30 Razgovarajte sa radio-amaterima širom planete. Članovi Radio kluba Podgorica instalirali su ispred paviljona ULUCG kratkotalasnu radio-stanicu preko koje se, tokom 80 minuta, uspostavljaju radio-kontakti sa po nekoliko zemalja sa svih kontinenata.

Prvi put u korpi balona

(ispred Umjetničkog paviljona) Nikada niste letjeli balonom? Nije vam jasno kako polijeće i slijeće? Uđite u korpu i saznajte: kako izgleda priprema za let, hladno punjenje kupole i podizanje uz pomoć toplog vazduha. Sve će vam objasniti članovi Balonarskog kluba Podgorica.

Naučna biblioteka

Na prošlogodišnjem festivalu nastao je početni fond biblioteke naučno-popularnih i stručnih časopisa i knjiga. Postavljeni su temelji. Donesite svoje naučne časopise i knjige, i starija i novija izdanja, kako bi koristila i drugima. INFORMA predstavlja i knjigu “Kratka povijest vremena “, Stivena Hokinga, kao i fotografije mladih autora sa ovogodišnjeg konkursa.

Program ispred Karvera

GIMNAZIJALCI  ISTRAŽUJU:

ljubav, energetska efikasnost, biodiverzitet 19.00  – 22.00 /Karver Kada se problemima kao što su ljubav, energetska efikasnost i biodiverzitet pristupi interdisciplinarno, rezultati su veoma zanimljivi. O ovim temama će iz različitih uglova govoriti učenici srednjih škola iz Podgorice, Nikšića i Cetinja, predvođeni mentorima, istaknutim stručnjacima iz pojedinih oblasti. Medijator programa je dr Vladan Božović. 18.30  Laboratorija ljubavi (gimnazijalci Podgorice) 19.30 Energetska efikasnost (nikšićki gimnazijalci) 20.30 Biodiverzitet (cetinjski gimnazijalci)

EVROPSKI UGAO:

Kako EVROPA BRINE O SVOJIM ISTRAŽIVAČIMA, kakve su mogućnosti da ostvarite svoje zamisli kroz EU projekte ili da napravite iskorak u karijeri putem EU stipendija, saznaćete u EU Corneru Ministarstva nauke i Direkcije za razvoj malih i srednjih preduzeća.   Ovdje možete da pogledate filmove o projektima koje EU finansira u oblasti nauke i inovacija. Učestvujte u kvizu o Marija Kiri Akcijama i dobićete poklone u znaku ovog EU programa finansiranja istraživača, koji podržava i realizaciju Noći istraživača – ove godine u 320 evropskih gradova.