Dr Igor Pajović | Festival nauke 2011

Dr Igor Pajović

Dr Igor Pajović

Rođen 05.05.1972. godine, u Beranama.

Osnovnu i srednju školu – Gimnaziju prirodno-matematički smjer, završio u Podgorici 1991. godine i stekao zvanje – saradnik u prirodnim naukama.

Diplomirao na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu na smjeru zaštita bilja 1999. godine i stekao zvanje – Diplomirani inžinjer zaštite bilja.

Poslijediplomske studije – smjer entomologija završio na istom fakultetu 2005. godine odbranivši magistarski rad pod naslovom “Entomofauna kupusnjača u Crnoj Gori”, i stekao akademski naziv magistra nauka.

Na istom fakultetu 2010.odbranio doktorsku disertaciju pod nazivom “Fitoparazitne nematode u plastenicima Zetske ravnice”, i stekao akademski naziv doktor nauka.

Specijalizacije:

2007 Michigan State University, East Lansing, USA, Profesor Dr Georg W. Bird.

2006 i 2007 Kmetijski inštitut Slovenije, Dr Gregor Urek.

2006 Consiglio Nazionale delle Ricerche, Bari, Italija. Dr Alberto Troccoli.

2002-2003 Istituto Agronomico Mediterraneo, Bari, Italija, Lamberto Lamberti.

2001-2002 Istituto Agronomico per l'Oltremare, Firenca, Italija, Luca Ongaro.

Projekti koji su u toku :

1. Rukovodilac na projektnoj liniji “Monitoring krompirovih cistolikih nematoda”. (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Fitosanitarna uprava)

2. Rukovodilac na projektnoj liniji “Monitoring Meloidogyne vrsta u zaštićenom prostoru”. (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Fitosanitarna uprava)

3. Rukovodilac na projektnoj liniji “Monitoring Bursaphelenchus xylophilus i njegovih vektora”. (Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Fitosanitarna uprava)

4. Istraživač na nacionalnom naučno-istraživačkom projektu “Nematode u plastenicima Zetsko-Bjelopavlićke ravnice”. (Ministarstvo nauke)

5. Istraživač na bilateralnom projektu Crna Gora – Slovenija “Virusi, viroidi i nematode krompira i povrća”. (Ministarstvo nauke; ZAMTES)

U poslednjih pet godina objavio 14 naučnih radova, radova na međunarodnim i domaćim naučnim skupovima i predavanja po pozivu iz oblasti entomologije i nematologije. 7 stručnih radova i jednu stručnu brošuru.

TEMA PREDAVANJA

PARALELNI SVJETOVI – JEDAN SKRIVENI UNIVERZUM

Šta su nematode?

Nematode su valjkasti crvi. Po nekim naučnim stavovima svaka peta životinja na svijetu pripada nematodama. Od nemjerljivog su značaja za funkcionisanje živog svijeta na našoj planeti.

Gdje žive?

Praktično svuda, osim na mjestima vječnog leda. Naime za njihov život od presudnog značaja je voda, tako da one žive u svim vodama i sredinama zasićenim vodom.

Zbog čega su bitne nematode?

Ako bi nabrajali njihov značaj, gdje i zbog čega one mogu biti ili jesu značajne dobili bi dugačak spisak. Kako velika većina ovih životinja živi u morima i okeanima i to u ogromnom broju esencijalne su u trofičkim vezama u vodenim ekosistemima. Slobodno živeće nematode u zemljištima, kao mahom bakteriofagne, od velikog su značaja u dekompoziciji i ponovnoj mineralizaciji organske materije u svim ekosistemima. U nekom najpraktičnijem smislu, od velikog značaja su nematode izazivači bolesti kod čovjeka i drugih gajenih ili divljih životinja, tako zvanih nematoza. Na kraju, najmanji broj nematoda su štetočine na gajenim biljkama. No treba imati na umu da su posledice njihove aktivnosti velike i mjere se u milionima dolara gubitaka u biljnoj proizvodnji u svijetu.

Ima li nematoda u Crnoj Gori?

Naravno, od marinskih i slatkovodnih do slobodnoživećih, nematoda parazita čovjeka i fitoparazitnih.

Da li u Crnoj Gori postoje naučna istraživanja nematoda?

Da, poslednjih godina pokrenuta su naučna istraživanja u oblasti fitonematologije. Iz praktičnih razloga polje primijenjene zoologije-nematologije se može podijeliti na animalnu nematologiju, marinsku, nematologiju slatkovodnih sistema, fitonematologiju,… U oblasti fitonematologije – nematoda koje se hrane biljkama u poslednje vrijeme u Crnoj Gori pokrenut je niz značajnih projekata i projektnih linija. Ove aktivnosti trebaju da daju bitne naučne i praktične rezultate, a odnose se na praćenje i pronalaženje fitoparazitnih nematoda koje žive na teritoriji nađe zemlje. Od praktičnog značaja je nacionalni naučno istraživački projekat koji se odnosi na sagledavanje problematike sa nematodama u plastenicima Zetsko-Bjelopavlićke ravnice finansiran od strane Ministarstva nauke. Zatim monitoring graničnih prelaza i teritorije Crne Gore na prisustvo borove nematode, jagodine nematode, krompirovih cistolikih nematoda koji su u skladu sa normama Evropske Unije a finansira ih Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja preko Fitosanitarne uprave…