Dr Darko Mitrović | Festival nauke 2011

Dr Darko Mitrović

BIOGRAFIJA

Darko Mitrović je diplomirao na Prirodno-matematičkom fakultetu u Podgorici 1999. godine sa prosječnom ocjenom 9.52. Dobitnik je Decembarske nagrade 1997. godine i Plakete Univerziteta za 1999.godinu.

U oktobru 1999. upisao je poslijediplomske studije na institutu za matematiku u Novom Sadu gdje je odbranio magistarski rad »Linearne i kvazilinearne eliptičke parcijalne diferencijalne jednačine i njihova uopštena rješenja« u decembru 2001. godine (mentor prof. dr Stevan Pilipović).

Period od oktobra 2001. godine do maja 2003. godine proveo je u Rusiji, na Moskovskom Institutu Elektronike i Matematike, katedra za primjenjenu matematiku, gdje je, pod rukovodstvom V.G.Danilova, radio na svojoj doktorskoj disertaciji. Doktorsku disertaciju »Formiranje i interakcija singulariteta kod skalarnih zakona održanja sa konveksnom nelinearnošću« odbranio sam 15. oktobra 2005. godine u Podgorici (mentor prof. dr Miloica Jaćimović).

Školske 2006/07 bio je postdok na Norveškom Univerzitetu za Nauku i Tehnologiju u Trondheimu. Ima aktivnu saradnju sa grupom za primijenjenu matematiku Univerziteta u Bergenu, Norveška, sa kojom radi na fenomenima vezanim za skladištenje ugljen dioksida.

Govori engleski i ruski, služi se norveškim jezikom.

TEMA PREDAVANJA

Skladistenje ugljen dioksida u dubokim geoloskim formacijama predlozen je kao nacin za smanjivanje efekata staklene baste koji nastaju usljed uvecane emisije stetnih gasova. Poslije ubrizgavanja u zemlju, ugljen dioksid pocinje da se siri kroz poroznu sredinu u kojoj se našao i postoji opasnost da kroz određeno vrijeme dođe do prirodnih otvora u zemlji i vrati se na površinu. Takođe, moguće je da sredina nije dovoljno porozna i da je količina proizvedenog ugljen dioksida veća od količine koja se može uskladištiti. Zato je potrebno pažljivo proračunati dinamiku ubrizganog gasa. U prezentaciji ćemo opisati matematicke izazove koji se javljaju u vezi sa ovim procesom.