O Festivalu | Festival Nauke 2010

O Festivalu

Poslednjeg petka u septembru Crna Gora će biti dio velike evropske porodice koja istog dana slavi profesiju istraživača. Kroz eksperimente, tribine, igru i neformalne susrete posjetioci će imati priliku da osjete izazov i nadahnuće kojima je ispunjen posao naučnog istraživača, uvide važnost njihovog zanimanja za svakodnevni život kao i da lično upoznaju neke crnogorske naučnike.
Cilj manifestacije je da se demistifikuje posao naučnika – istraživača za koji su još uvijek vezane brojne predrasude – da je to zanimanje samo za genijalce, da nauka nema previše veze s ekonomskim dobrostanjem, da su naučnici čudaci zatvoreni u svijetu detalja i brojki…

Program ovogodišnjeg festivala obuhvatiće eksperimente koji objašnjavaju fenomene kao što su levitirajući vozovi, bežični prenos energije na daljinu, mogući izvori energije budućnosti (fuzija), kakva je veza matematike i umjetnosti, šta sve podrazumijeva elektronska identifikacija, šta se radi u kampovima fizike i biologije u Crnoj Gori, kako je izgledala istorija živog svijeta na našim prostorima itd.

U okviru javnih tribina posjetioci će moći da se upoznaju s primjenom nauke u industrijskim tehnologijama, koliko istraživački rad u preduzećima doprinosi konkurentnosti i šta je novo u seizmologiji i genomici. EU Corner će približiti prisutnima Evropski istraživački prostor i programe EU koji podržavaju istraživački rad. Javne debate će uključiti javnost u razmišljanje i argumentovanje o nekim od najaktuelnijih razvojnih pitanja Crne Gore dok će naučni kafe ugostiti gimnazijalce koji vole nauku i njihove vršnjake a biće prilike i da se daju odgovori na pitanja za naučnike prikupljena putem video klipova. Na kraju ćemo se svi družiti uz muziku. Centralni segmenti festivala dešavaće se u prostoru Umjetničkog paviljona ULUCG i knjižare ’Karver’.

Novitet ove godine su i naučni izleti koji će se dešavati na tri izdvojene lokacije: izletnici će se moći pridružiti brodskoj ekspediciji marinskih biologa Instituta za biologiju mora u Kotoru, grupa zainteresovanih će na Cetinju raditi s predstavnicima Istorijskog instituta na istraživanju o proglašenju kraljevine Crne Gore dok će treća grupa moći da sazna kako izgleda proizvodnja vina, od berbe grožđa pa do pakovanja vina u fabrici ’Plantaže’. Očekuje se da će raznovrsan i zanimljiv jednodnevni program privući veliki broj posjetilaca i da će uticati na poboljšanje slike o naučnom radu u javnosti Crne Gore.

Događaj u Crnoj Gori biće jedan od 200 sličnih događaja koji se dešavaju širom Evrope 24. septembra. Projekat je podržan kroz Sedmi okvirni program EU za istraživanje i tehnološki razvoj (FP7) i program promovisanja nauke Ministarstva prosvjete i nauke.