Otkrijte tajnu vina | Festival Nauke 2009

Otkrijte tajnu vina

Poznato je da je za jedno vino “sorta vinove loza – majka, zemljište – otac a klima – sudbina”. Kvalitet i karakter vina, pored toga, definiše i tehnološki proces njegove proizvodnje. Još od prvog čokota i prvog litra vina, proizvođači nastoje da obezbijede što bolji kvalitet grožđa i vina. Tome podređuju sortiment, agrotehniku, tehnologiju prerade, njegu vina, način plasiranja proizvoda, uključujući i ambijent za služenje i potrošnju. Od dobrog grožđa iz vinograda te njegovom preradom u najsavremenijim kapacitetima, uz primjenu novih tehnologija proizvodnje, proizvode se vrhunska i kvalitetna vina. Kako ih prepoznati, ocijeniti i uživati u njima? Degustirajte i otkrijte!

U opštu kulturu jednog čovjeka, pa i naroda, spada poznavanja pića koja treba u određenim prilikama i situacijama konzumirati. Ako se to odnosi na serviranje i služenje vina onda je poznat termin “vinska kultura”. Ona podrazumijeva civilizovanu potrošnju ovog božanskog pića koja se ne mjeri ispijenim količinama vina, već posjedovanjem određenih znanja iz oblasti vinogradarstva, vinarstva i ugostiteljstva. To podrazumijeva i posjedovanje određenog znanja o vinovoj lozi, poznavanju proizvodnje vina, podjele vina po boji, sadržaju šećera, svjesnost razloga konzumiranja vina, poznavanje serviranje vina, slaganje vina i hrane, kao i samog rituala za stolom. Naravno, poželjno je i poznavanje vokabulara za opisivanje senzornih karakteristika vina i poznavanje uloge vina u savremenom poslovnom svijetu. Pri tome treba imati u vidu i pozitivne efekte konzumiranja umjerenih količina vina po zdravlje, te značaja vina kao svojevrsnog oplemenjivača gastronomskog doživljaja i raspoloženja za stolom.

Enologija je nauka o vinu. Profesionalci koji se bave proizvodnjom vina su enolozi. Ukoliko osoba hoće da bude degustator vina mora da ima jako izražena čula mirisa i ukusa, što se stiče velikim radom i iskustvom, odnosno degistacijom velikog broja vina.

Kako se ocjenjuje kvalitet jednog vina?

Ocjena jednog vina formira se na osnovu fizičko-hemijskih pokazatelja i njegovih senzorskih karakteristika.Fizičko-hemijska analiza pruža podatke o osnovnim karakteristika jednog vina (specifična težina, sadržaj alkohola, kiselina, sadržaj isparljivih kiselina, redukujućeg šećera i drugih pokazatelja), na osnovu kojih se jedno vino svrstava u određenu kategoriju kvaliteta: vrhunsko, kvalitetno i stono. Ukoliko se ovim kvalitetnim kategorijama doda još i kontrolisano geografsko porijeklo kao garant kontrolisane proizvodnje grožđa i vina, onda su ta vina više na cijeni. Senzorska ili organoleptička ocjena je dopunska ocjena kvaliteta jednog vina. Zasniva se na ocjeni koju degustator da takvom vinu svojim čulima, pri cemu se ocjenjuje boja, bistrina, miris i ukus vina. U praksi se najviše primjenjuju dva sistema bodovanja (od 20 i od 100 poena). Da bi vino nosilo određenu kvalitetnu kategoriju mora sakupiti i dovoljan broj poena (na primjer, sistem od 20 poena): vrhunsko vino (>18.5); kvalitetno (>16.5); stono vino (>14.5 bodova).
U postavci će posjetioci moći da degustiraju i daju ocjene izloženim vinima. Mogu uvidjeti razlike u fizičko-hemijskim parametrima (upoznati se sa metodama) i senzorici kvalitetnih i vrhunskih vina, te degustirati vina i dati svoje ocijene u degustacionim listama. Pored standardnog proizvodnog asortimana vina, posjetioci će moci da degustiraju, kupažiraju i da ocijene nova sortna vina, proizvedena samo u mikrovinifikaciji, kao dio realizicije naučno istraživačkih projekata u kompaniji „13 jul Plantaže”.