Numerička simulacija otapanja leda i zamrzavanja vode u horizontalnom cilindričnom anulusu | Festival Nauke 2009

Numerička simulacija otapanja leda i zamrzavanja vode u horizontalnom cilindričnom anulusu

U uvodu prezentacije „Numerička simulacija otapanja leda i zamrzavanja vode u horizontalnom cilindričnom anulusu”, objašnjen je značaj akumulatora leda u tehničkoj praksi. Na slikovit način opisano je kako se neka fizička pojava, u ovom slučaju iz svakodnevnog života dobro poznat fazni prelaz voda-led, opisuje matematički, koristeći osnovne zakone fizike (zakon održanja mase, zakon održanja količine kretanja i zakon održanja energije). Ukratko i pojednostavljeno izložena je ideja kako se od složenih diferencijalnih jednačina numeričkim rješavanjem stiže do traženog rješenja: strujnog i temperaturnog polja u tečnoj (voda) i u čvrstoj fazi (led).

Video simulacija procesa otapanja i zamrzavanja predstavlja konačan rezultat rješavanja složenih jednačina matematičkog modela koji opisuju pojavu. Lako se uočava uticaj temperature unutrašnje cijevi na proces otapanja i zamrzavanja, na oblik granice između leda i vode, brzinu odvijanja procesa i sl. Prikazuje se nekoliko karakterističnih slučajeva:

a) Zamrzavanje vode početne temperature 10oC, sa temperaturom unutrašnje cijevi anulusa -15oC;
b) Otapanje leda početne temperature 0 oC, pri različitim temperaturama unutrašnje cijevi anulusa: 4, 8 i 13.6 oC.

Prezentacija predstavlja ilustrativan primjer kako se neka pojava može analizirati bez izvođenja stvarnog eksperimenta. U nekim slučajevima, izvođenje stvarnog eksperimena može da bude komplikovano, skupo, opasno, a ponekad i nemoguće. Sa druge strane, numerička simulacija neke pojave može da ima i nedostatke, uglavnom usljed usvajanja određenih pretpostavki kojima bi se olakšalo rješavanje problema. U navedenom primjeru jasno su izloženi svi koraci na putu do konačnog numeričkog rješenja: matematički opis posmatrane pojave primjenom jednačina održanja u diferencijalnom obliku; diskretizacija jednačina održanja primjenom odgovarajuće numeričke metode i svođenje na sistem algebarskih jednačina; rješavanje algebarskih jednačina primjenom neke od iterativnih metoda. Dobijeni rezultati su upoređeni sa eksperimentalnim i drugim numeričkim rezultatima, i iz njih su izvedeni odgovarajući zaključci.