Distributed Computing & Grid | Festival Nauke 2009

Distributed Computing & Grid

Grid predstavlja skupinu distribuiranih računarskih sistema, klastera, na udaljenim lokacijama. To je računarski sistem koji pruža skalabilan, zaštićen i efikasan mehanizam pronalaženja i dijeljenja distribuiranih resursa i koordinisan pristup njima u okviru dinamičnih, multi-institucionalnih virtuelnih organizacija. Grid pruža mogućnost za rješavanje numerički zahtjevnih računarskih problema, koristeći resurse (CPU, Storage…) velikog broja klastera koristeći telekomunikacionu infrastrukturu. Cilj Grid computing-a predstavlja rješavanje zahtjevnih problema, preobimnih za pojedinačne računare, dijeleći probleme na manje djelove i rješavajući ih na udaljenim sistemima. Grid computing uključuje korišćenje heterogenih resursa, baziranih na različitim platformama, arhitekturama, kompjuterskim jezicima i na različitim lokacijama.

Grid, koji objedinjuje sve klastere i organizacije koje preko računarske mreže sarađuju i dijele resurse, predstavlja mogućnost dobijanja velikih računarskih resursa za deseti dio cijene sličnog, klasičnog superračunara. Danas se među prvih 20 superračunara u svijetu nalazi nekoliko sistema koji su zasnovani na klasterima. U prethodnih nekoliko godina projekat koji je pokrenuo CERN je postao najveća Grid infrastruktura na svijetu, uključujući lokalne i regionalne projekte.

Uvođenjem Grid tehnologija, došlo je do primjena novih metoda i modela u naučnom radu. Kako bi naučnici, istraživači i ostali korisnici lakše pristupili udaljenim resursima, aplikacijama i rezultatima istraživanja, razvijeni su Grid portali. Grid portal predstavlja web interface koji omogućava jednostavan pristup mnoštvu Grid resursa i obezbjeđuje krajnjim korisnicima prilagođen izgled resursa hardvera i softvera, za koje korisnici posjeduju određena prava na korišćenje. Uz pomoć portala mogu se pretraživati i pregledati resursi, pronaći nove aplikacije, pokretati vlastite aplikacije itd. Omogućava se rad u okviru određenih organizacionih cjelina, nazvanih virtuelne organizacije (VO), i omogućuje pristup i zajednički rad sa naučnicima i saradnicima iz cijelog svijeta, razvija saradnja pri rješavanju raznih naučnih problema i vrši razmjena rezultata i iskustava.