Detekcija oblika i karakteristika terena na osnovu fotografskog materijala | Festival Nauke 2009

Detekcija oblika i karakteristika terena na osnovu fotografskog materijala

Digitalnom analizom i obradom fotografija i video materijala terena, moguće je napraviti njegov trodimenzionalni model, detektovati oblike i tipove objekata koji postoje na njemu, kao i odrediti karakteristike površinskog pokrivača. Dobijene 2D mape i 3D modeli terena koriste se u oblasti projektovanja radio-komunikacionih sistema, infrastrukturnih objekata itd. Postojeća rješenja su uglavnom baziraju na satelitskoj i radarskoj tehnologiji, pa su stoga veoma skupa. Prezentiraće se jednostavan sistem za digitalizaciju terena na bazi stereo vida, kao i više gotovih proizvoda zasnovanih na analizi i obradi foto i video materijala.

Praktična prezentacija će se sastojati od optičkog sistema (mikroskop sa dvije kamere) kojim će se snimati model terena i personalnog računara na kojem će softver u realnom vremenu vršiti analizu snimaka i rekonstruisati posmatrani model terena.

Uz praktični dio prezentacije, demonstriraće se više proizvoda nastalih na osnovu digitalne obrade fotografija i video materijala, a koji se danas koriste u komercijalnoj upotrebi.

Reference:

1. 2D digitalna mapa terena Crne Gore (T-Mobile Crna Gora i M:Tel)
2. 3D digitalni model terena Crne Gore (T-Mobile Crna Gora i M:Tel)
3. Sistem za mjerenje vremena na auto-trkama (Crnogorski savez auto-moto sportskih klubova)
4. Vektorska karta Crne Gore (Monet)
5. Sistem za praćenje kretanja i stanja motornih vozila (CarTrack)