Čudesni svijet automatike | Festival Nauke 2009

Čudesni svijet automatike

Vazduh koji nas okružuje je čudesan, izgleda kao „ništa“, a postao je glavno uporište automatizacije u posljednjih više od 50 godina. On udahnjuje život u pneumatsku proizvodnju i sisteme za rukovanje – često velikim brzinama. Vazduh je najčistiji i za okolinu najpogodniji medijum, i predstavlja čvrstu osnovu za mnoge buduće automatizacije.

• Video prezentacije:

1. Zabavna automatizacija:
Pneumatika doseže mnogo dalje od svakodnevne industrijske prakse, koriste je umjetnici i tematski – zabavni parkovi, da zabave i očaraju gledaoce. Radeći zajedno, proizvođači pneumatskih sistema i specijalisti za animacije razvijaju uređaje sa humanim karakteristikama, ali i čudne i divne mašine i uređaje koji fasciniraju posjetioce na izložbama i sajmovima.
– Pogledajmo neke zanimljive, inteligentne i duhovite primjere primjene pneumatike – kako se, na primjer, možemo voziti, a da ne potrošimo skoro ništa; udišući pri tom čist, nezagađen vazduh. Zabavimo se u automobilu na vazdušni pogon. Njegove rezervoare jednostavno punimo vazduhom pod pritiskom, kompresorom za pumpanje guma na benzinskim stanicama. Kretanje ovog vozila omogućavaju pneumatski cilindri sa sklopom za pretvaranje pravolinijskog u obrtno kretanje.

Pogledajmo, između ostalog:
– kako pneumatski cilindri sa elastičnim košuljicama pomjeraju prste vještačke šake kopiranjem pokreta ruke posmatrača;
– stolicu za simulaciju letenja sa pneumatskim cilindrima;
– skejtbord sa pneumatskim cilindrima za amortizaciju i padobranom – vazdušnim pogonom;
– Gepardove noge – spravu za trčanje sa pneumatskim cilindrima, koju mogu koristiti i invalidi za sportska takmičenja;
– pauk sa pneumatskim upravljanjem kretanjem;
– zavjese čiji položaj se reguliše pneumatskim cilindrima.

2. Automatizacija u prehrambenoj industriji:
Pneumatska automatizacija je najjeftiniji vid automatizacije, uz to veoma čist i brz. Zato je široka njena primjena u prehrambenoj industriji: u liniji za proizvodnju slatkiša – za postavljanje poklopaca na čaše za pudinge i kremove i za pakovanje, za automatsko uvrtanje pereca, za rukovanje polutrajnim sirevima, u procesu proizvodnje džema, itd.

3. Dinamički pogon mašine za probijanje (štancovanje)
Ovo je klasičan primjer primjene pnaumatske automatizacije, onako kako je obično zamišljamo. Brze operacije probijanja lima izvode se na mašini za probijanje uz pomoć pneumatike.

4. Kontrola i sortiranje elemenata:
Pneumatika se široko primjenjuje u operacijama provjere i inspekcije, sortiranja elemenata izbacivanja iz ležišta i sl. Vidjećemo kako se koristi za kontrolu bočica za ljekove (tablete) i izdvajanje onih sa greškom, detekciju i korekciju orijentacije i kontrolu kvaliteta plastičnih spona, detekciju orijentacije i kontrolu kvaliteta magazina za zakovice, detekciju orijentacije i kontrolu kvaliteta čeličnih zakovica.

5. Dinamičko sortiranje:
Vidjećemo kako se vrši dinamičko (brzo) sortiranje uz pomoć fluidnog mišića i brzo-preklopnog ventila.

6. Robot sa hvataljkom za palete:
Snažni obrtni aktuator za hvataljku za palete na robotu omogućava brzo i precizno rukovanje velikim drvenim paletama.

7. MPS robot za montažu
Pogledajmo kako u montažnoj liniji robot sa višenamjenskom hvataljkom obavlja sve operacije montiranja sklopova, uzima djelove iz magacina, postavlja ih u sklop, precizno pozicionira, odlaže u magacin itd.

8. Fleksibilni proizvodni sistem MPS500:
MPS 500-FMS predstavlja modularni proizvodni sistem za opštu tehnološku obuku na osnovu praktičnih realnih problema. Predstavlja odličnu platformu za analizu, razumijevanje i upravljanje interakcijom između mehanike, pneumatike, električnog inženjerstva, upravljačkih tehnologija i komunikacionih interfejsa. Proces predstavlja malu fabriku koja sadrži šest stanica povezanih transportnim sistemom, i koja proizvodi i testira kratkohode cilindre.
Ulazni materijal predstavlja tijelo cilindra i on se isporučuje distribucionoj stanici i upućuje na stanicu za testiranje poslije provjere.
i. Proces: Stanica za obradu, koja simulira proces bušenja, predstavlja mašinski nivo. Stanica za rukovanje transportuje materijal.
ii. Obezbjeđenje kvaliteta: sistem sa kamerom provjerava radne komade.
iii. Montaža: Industrijski robot u robotskoj stanici za montažu automatski izvodi montažu.
iv. Skladište: Djelovi se prije isporuke skladište u automatskoj skladišnoj stanici.
v. Isporuka robe: Stanica za rukovanje premješta proizvode sa pokretne trake na stanicu za sortiranje, gdje se proizvodi sortiraju i pripremaju za isporuku.
vi. Transportni sistem: transportna sredstva su centralne komponente automatizovanog proizvodnog sistema. Pravougaona pokretna traka u FMS-F seriji nudi sve karakteristike profesionalnih industrijskih sistema.

9. Video – učestvovanje srednjih škola Crne Gore na FESTO- olimpijadama znanja iz oblasti automatizacije
Već nekoliko godina zaredom, učenici Srednje mašinske i Srednje elektrotehničke škole iz Nikšića učestvuju na olimpijadama znanja iz oblasti automatike u organizaciji austrijsko-njemačke firme FESTO, gdje postižu zapažene rezultate. Ovaj video će nam prenijeti utiske sa olimpijada na kojima su učestvovali naši učenici.

• Prezentacija software-a FluidSIM-P: simulacija ranije postavljenih upravljačkih šema, crtanje pneumatske upravljačke šeme i simulacija rada.

FluidSIM-P je opsežan, lako razumljiv softver za kreiranje, simulaciju i učenje pneumatike, elektropneumatike i digitalnih kola. On objedinjuje intuitivni editor za formiranje upravljačkih dijagrama tj. kola sa detaljnim opisima i fotografijama svih komponenti, animacijama i video prikazima. FluidSIM nije idealan samo za predavanja i njihovu pripremu, već i za samostalno učenje, kao i za profesionalce u praksi. FluidSIM takođe obezbjeđuje širok opseg mogućnosti za komunikaciju sa drugim softverima preko DDE i OPC, a moguća je i veza sa realnim hardverom.
Tokom prezentacije će biti pokazano kako se koristi FluidSIM, i biće prikazane neke jednostavnije i složenije upravljačke šeme sa njihovom simulacijom rada.

Posjetioci će moći da:
a) gledaju video filmove iz oblasti automatizacije i sa FESTO olimpijada na kojima su učestvovali učenici srednjih stručnih škola iz Nikšića sa svojim profesorima;
b) da zajedno sa saradnicima na postavci crtaju upravljačke šeme i izvode simulaciju rada.